Evenemang

Denna sida är avsedd för att informera om evenemang av allmän natur som riktar sig  speciellt till Dingtunabor. Både kommande evenemang och sådana som förevarit.
Under fliken Vad händer i Dingtuna listas evenemang och aktiviteter i Dingtunabygden av alla slag.

Buss och tåg till och från Dingtuna

Måndagen den 19 februari blir det öppet möte om kommunikationerna för Dingtuna. Det är Föreningsrådet som på initiativ av Centeravdelningen ordnar detta.
Regionrådet Jenny Landersnäs, ordf. i Tekniska nämnden Lars Nordin m.fl. och ledande politiker medverkar.
Kom och gör din röst hörd om hur vi vill ha det med kollektivtrafiken!
Kl. 19.00 i bygdegården. Det bjuds på kaffe.

Vi är Dingtuna!

På söndag den 14 maj 2023 blir det en stor dag i Dingtuna. Då är alla nyinflyttade de senaste åren inbjudna till en dag för att träffa andra nya och gamla Dingtunabor. Det är Dingtuna Föreningsråd som står för arrangemanget som äger rum vid Dingtuna Bygdegård.  Det är öppet hus kl. 11 – 15. Lokala föreningar berättar om sin verksamhet och det blir både underhållning, aktiviteter och lite mat och fika. Alla boende i Dingtuna socken är välkomna! Det blir ett bra tillfälle att knyta kontakter och lära känna bygden.

Utöver bifogad inbjudan kan nämnas att Albertuskören medverkar och att det blir uppvisning i gymnastik med barn.

Inbjudan 14 maj

”Årets Center” delades ut under ceremoni vid Tingta

Till ”Årets Center” hade Dingisarna utsetts bland de nominerade. Det är ett pris som Västeråskretsen av Centerpartiet  delar ut årligen. Dingisar är målade figurer på små stenar som placeras ut efter promenadstråk. Lite gömda för att det ska krävas en smula letande innan man hittar dem. Dingisarna kan återfinnas utmed Dingtunaspåret, en 2 km lång promenad- och träningsstig.

Idag, söndagen den 8 november 2020, fick upphovspersonerna till Dingisarna, Emma Nilsson och Marcus Björklund boende i Västjädra, ta emot utmärkelsen. Den bestod av en check på 3 000 kronor, en blombukett och en tavla med motiveringen på vers.  Se vidare under fliken Bilder.

Konsert med Lena Maria i kyrkan måndagen den 16 dec. 2019

Lena Maria Vendelius (f.d. Klingvall) fyllde med sin välljudande röst ensam hela kyrkan. De sånger hon framförde var sparsamt ackompanjerade av ett fåtal instrument, i de flesta fall enbart piano. Kvällens program bestod till stor del av melodier som hör juletiden till.  Albertuskören medverkade och understödde i ett flertal körstycken.
Lena Maria berättade i några uppehåll öppenhjärtigt om sitt liv – om uppväxten i hemmet med mor och far och en bror, om de många konserterna i Japan, om sin nya kärlekspartner sedan några år som hon nu sammanbor med. ”Lyckliga dagar” är en CD som hon spelat in, till hälften med låtar av bröderna Gärdestad och till hälften med hennes egna kompositioner.
Franz Schuberts sång Ave Maria har inte funnits med engelsk text, förrän Lena Maria på uppmaning tog sig an att skriva en sådan. Den framförde hon nu med stor innerlighet.
Kyrkan var i det närmaste fullsatt. Några bilder finns under fliken Bilder.
/Alf O.

Elfordonets dag lördag den 7 april

Framtidens elfordon presenteras vid Dingtuna Kvarn kl. 10 – 15. Det är Jimmy Wilhelmsson och hans firma, Elektrikern, som arrangerar detta. Inte bara bilar utan också mopeder, motorcyklar, båtar, lastmaskiner, trädgårdsmaskiner och mycket annat. Parkering vid Tingsliden.

Mat och Hantverk – marknad vid Dingtuna Kvarn söndag 8 april

Hemlagat, ekologiskt, närproducerat, mat & dryck, närodlat, hantverk, upplevelser för barn och vuxna, m.m. Bilparkering vid Tingsliden. Kl. 10 – 15.

Julfest i Dingtuna Bygdegård 14 jan 2018

Dingtuna Centeravdelning ordnade som alltid julfest i Dingtuna Bygdegård på söndagseftermiddagen. Dans kring granen, kaffe- och saftservering, m.m. Och tomten kom med gottpåse. Dans kring granen till musik av Per-Erik Thunberg och dansen leddes av Marie Stendahl. Några bilder se fliken Bilder.

Konsert i kyrkan och Café Bygdegården

Söndagen den 8 oktober kl. 18 kommer Camerata Arosiensis till Dingtuna kyrka med sång och musik.
Efter konserten, ca kl 19,  bjuder Dingtuna Bygdegård in till lättare förtäring med dryck och kaffe med kaka . Lokala ungdomar sätter färg på samvaron. Kom och visa din uppskattning!

Hembygdsföreningar träffas i Klockargården

På torsdagen (5 okt.) samlades hembygdsföreningar från 7 socknar i Klockargården. I år stod Dingtuna-Lillhärad sockengille som värd. Det var en s.k. områdesträff där föreningarna får tillfälle att utbyta erfarenheter och bekanta sig med varann. Thomas Walldow berättade historian om Dingtuna station och arbetet med upprustning och underhåll av byggnaden och området därikring.
Ann Österberg (t.v. på bilden) från Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening berättade om nomineringar för diverse utmärkelser, gav tips om att söka verksamhetsbidrag, informerade om digitalisering av bilder och mycket annat. Studieförbundet Vuxenskolan kan stötta föreningarna med studiecirklar, bidrag för kulturarrangemang m.m.

Seniorer på utflykt

Torsdagen den 24 aug tog SPF Aros Tingta i besittning för tipspromenad, aktiviteter och grillning. Dagen inleddes med att vår egen pizzamästare Senay Ucar berättade sin historia. Han kom till Sverige från Turkiet år 1996. Han jobbade då något år i skobranschen, men sen tog intresset över för mat i någon form. Snart öppnade han Pizzeria Torino vid torget i Dingtuna. Pizzerian får många goda omdömen och kunder kommer ofta från angränsande orter. Föräldrarna bor kvar i Turkiet och dem besöker han vartannat år tillsammans med sin fru. 2011 blev han Årets Dingtunabo.

Tipspromenaden, som gick hela motionsslingan på 2 km, innehöll många kluriga frågor. Pilkastning, boule och kast med boll stod också på programmet. Se fliken Bilder.

SPF Aros har många medlemmar från Dingtuna. Dagen lockade ett stort antal, ca 70 personer. Tingta friluftsområde upptäcks alltmer av föreningar från andra orter.

 

Sjung Svenska Folk! med Albertuskören och Västerås Kvartettsångare

Allsångskonsert i Dingtuna Kyrka på nationaldagen kl. 18.00, d.v.s. tisdagen den 6 juni.
Efter konserten – vid 19-tiden – bjuder Café Bygdegården in till fika med kaffe7dryck, smörgås och kaka till ett trevligt pris.

Esbjörn Ferm i Dingtuna kyrka 7 maj

Vårkalas vid Tingta

Se mer: Vårkalas vid Tingta 23 april 2017

Konst & Kulturrundan 14-16 april 2017

Kl. 10-16 varje dag, Utställare på fyra
platser i Dingtuna:

35 Dingtuna Bygdegård, 8 utställare
36 Lerblomsters Keramikverkstad, 2 utst.
37 Galleri MA Stocker, 3 utställare
38 Unna Katz, 5 utställare

Sockengillets årsmöte den 23 mars

Dingtuna-Lillhärads Sockengille hade bjudit in länsmuseichef Carl-Magnus Gagge att berätta om hembygdsrörelsen.  Han berörde de förändringar i samhället som lade grunden för hembygdsrörelsens framväxt: kommunikationer, industrialisering, fosterlandsanda. Västmanlands Fornminnesförening var bland de första i Sverige när den bildades 1861. Sockengillet tillkom relativt sent, år 1974. Det föregicks av en cirkelverksamhet under många år som startades av Gösta Sandvall. Det skedde i tiden vid de stora kommunslagningarna. Sockengillet är ju Dingtunas och Lillhärads hembygdsförening.

Vid årsmötet omvaldes Thomas Walldow som ordförande. Några personer avtackades med blommor: Margit Vickerius (sekreterare), Bertil Johansson (revisor) och Göran Pettersson (valberedning).

Carl-Magnus Gagge

 

Göran Pettersson (t.h.) avtackas

Bertil Pettersson avtackas av Thomas

Informationsmöte om ny bebyggelse

I torsdags (16/3) bjöd Dingtuna Centeravdelning in allmänheten till en information om utbyggnadsplanerna i bygdegården. Det är Uppsala Akademiförvaltning som har lagt ett förslag att bygga bostäder på akademins mark mellan järnvägen och skolan.

Lars Kallsäby berättar

Enligt skissen rör det sig om nära 270 lägenheter med varierat boende: villor,  radhus, hyreslägenheter, ett äldreboende, ett gruppboende och förskola. Om detta blir verklighet, är det största byggprojektet sedan villaområdet vid Västjädra anlades. Se vidare under fliken Projekt

Tuhundra Vintermarknad i Dingtuna Bygdegård

Den 18 februari blir det stor marknad vid bygdegården. Tema är hantverk och mat. och öppettiden är 10-15. Utställningar. försäljning, mat. Arrangör är Dingtuna  Bygdegårdsförening och Leif Jons.
Läs mer: Tuhundra Vintermarknad 2017

LitteraKUL i Dingtuna Bygdegård

En hel vecka med läsning, sagostunder, barnteater, författarbesök (Åsa Linderborg), Pub-afton (Bob Dylan) m.m. tisdag 31 januari – lördag den 4 februari. Se hela programmet: Program för LitteraKUL-veckan .
Barn och ungdomar är särskilt välkomna!

Se http://www.bygdegardarna.se/dingtuna/bilder/litterar-pubkvall/ .

Dingtuna kyrkskola 150 år

En dag med tillbakablick över 150 år sedan Dingtuna Kyrkskola byggdes. Lördagen den 28 januari kl. 11-16 i bygdegården. Fotoutställning, bildvisning m.m. Kom och gå som det passar. Se lite mer detaljerat program på bygdegårdens hemsida. Kaffe m. bröd/smörgås.

img_0868_cr

Se: http://www.bygdegardarna.se/dingtuna/bilder/litterakul-februari-2017/ .

Julfesten i Dingtuna Bygdegård

Centerns traditionella julfest i bygdegården blir den 7 januari kl. 14.00. Mycket lek och dans kring granen. Jultomten delar ut gottpåsar. Och så fika förstås.

Se: http://www.bygdegardarna.se/dingtuna/bilder/julfesten-7-jan-2017/ .

Trettondagen 6 jan 2017

Gideonsbergs Vokalensemble gästade Dingtuna kyrka på Trettondagen. Programmet ”Från mäktig renässans till svängig jazz om undret kring Jesu födelse” innehöll många körsånger med anknytning till julen, från medeltid till nutid. Kören är mycket finstämd och det är en njutning att kunna höra de olika stämmorna. Det lågmälda framförandet i några av sångerna förstärker upplevelsen. Agnes Lindberg leder kören och deltar också som solist och med violin och piano. Körmedlemmen Anja Ankelius bidrar med flöjt i flera av numren. På bild framförs t.v. Till Betlehem mitt hjärta och t.h. Sankt Staffan.

 

 

 

Dingtuna skola firar 150 år

Under september har skolan haft ”Skolan 150 år” som tema i alla klasser. Som en höjdpunkt bjöd skolan in till öppet hus torsdagen den 29 september  med lite extra festligheter. Läs artikel i Västmanlands Nyheter Skolan 150 år  och se fliken Bilder.

Lena Maria Klingvall den 18 sept i Dingtuna kyrka

20912602-G1aSB Lena Maria KlingvallDen 18 september kl. 16.00 ger Lena Maria en konsert i kyrkan där hon sjunger och berättar något om sitt liv. Hon har turnerat över hela världen och gett ut ca 50 skivor och filmer. Konserten är ett samarrangemang mellan Dingtuna-Lillhärad församling och Västerås Demensförening.

Efter konserten bjuder Café Bygdegården in till trevlig samvaro i Dingtuna Bygdegård med lättare förtäring och kaffe till ett trevligt pris.

Hantverksdag i Dingtuna söndagen den 11 september

I söndags var det premiär för hantverksdag vid Dingtuna Kvarn.  Inriktningen var ekologiskt och närproducerat. Det var försäljning av träslöjd, fårskinn, lammkött, fisk m.m. Dingtuna Kvarn hade många ekologiska matprodukter till försäljning. Gillberga Gård grillade nyskördad majs och hamburgare. Växtfärgning av garn visades. För barnen fanns ridning med ponnyhäst från Husta och bakning av bröd. Och en hel del annat.

Initiativtagare till dagen var Leif Jonsson, Vilhelmsdal. Han menar att det finns många duktiga hantverkare häromkring, så det behövs en lokal marknadsplats. Han hoppas att denna höstmarknad kan växa och bli en tradition. Se fliken Bilder.

Bullsta Vävstuga lördag den 10 september

SAMSUNG CSC

Vävstugan hade visning kl. 12 – 15 av sina alster och pågående arbeten i vävstolarna. Det är uppemot 15 vävstolar uppställda. Antalet vävande medlemmar är ca 25. När en ny varp ska sättas upp får de som är intresserade av denna teckna sig i kö. Och så väver man till varpen är slut eller alla i kön fått väva. Vävstugan är inrymd i en del av den gamla ladugården som tillhör Bullsta gård. Det var en strid ström av besökare i stugan. Utanför lokalen serverades kaffe med hembakat bröd. På bilden solvar Gunnel Widell för en ny väv. Fler bilder under fliken Bilder.

SPF Aros på utflykt vid Tingta

Den 25 augusti kom SPF Aros till Tingta för en utflyktsdag. Det var ett 50-tal personer som fick vara med om många inslag under dagen. Efter en regnig morgon tittade solen fram just när deltagarna hälsades välkomna av Alf Olsson. Alf berättade om den forna historian kring Tingta, d.v.s. från bronsåldern och järnåldern. Hans Frisholt tog vid och gav glimtar om vad som hänt i området Östjädra och Tingta de senaste 50 åren. Han avslutade med hur Tingta friluftsområde kommit till. Dagens stora aktivitet var tipspromenaden runt motionsspåret med 20 frågor. Kast med boll, boule och pilkastning kunde man också ägna sig åt. Grillen var igång hela dagen. Monica Johansson, Lillhärad, höll i trådarna. Se fliken Bilder.

Sinfoniettans stråkar till Dingtuna kyrka!

Sinfoniettan

Stråkensemblen framförde underbar klassisk musik under en timmes tid. Konserten var välbesökt. Efter musiken tog besökarna fram kaffekorgen eller bjöds på kaffe/nybakade bullar av husmor Diana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoutställning 21-23 juli

Hejsan!

Övergivna husJag ska ha en fotoutställning med temat övergivna hus, jag kommer hålla till på Östjädra gård som ligger precis utanför Dingtuna.
Öppet tors 10-18, fre 10-18 och lör 10-16.
Välkomna! ??
Sara Söderlund


Midsommarfirandet

i Dingtuna blev mycket välbesökt.  Gräsplanen vid Edsöresgatans slut är ju en alldeles Midsommar Dingtunautmärkt plats för festligheten. Så många unga familjer det finns i Dingtuna! DGIF arrangerade med Pia Södergran som drivande.SAMSUNG CSC

 

SAMSUNG CSC

Gideonsbergs Vokalensemble den 19 juni

Gideonsbergs Vokal

”Sjung svenska folk” i Dingtuna kyrka den 6 juni

På nationaldagen bjöd Albertuskören in till allsång i Dingtuna kyrka under Eva Lillqvists ledning. För musiken svarade Eva på piano och orgel  och Per-Erik Thunberg på dragspel. Det blev både psalmer och profana sånger, många med anknytning till sommar. Ett sångnummer framfördes av Kristina Hultén och Ida Hising Söderlund. Per-Erik spelade ett par solostycken, bl.a. Koppången. Konserten var mycket välbesökt och det blev många applåder.

Tidigare på eftermiddagen framträdde kören med liknande program vid nationaldagsfirandet vid Kolbäcks Gästgiveri. Se fliken Bilder.

Avgångsklass firade 70 år

Den 8 maj samlades avgångsklassen år 1946 i Dingtuna Kyrkskola för att fira att det var 70 år sedan de gick ut folkskolan. På den tiden var skolplikten 6 år, men kompletterades med en 6-veckors fortsättningskurs. Året efter infördes det sjunde läsåret i Dingtuna. Klassens lärare var Ingrid Sandvall, som till sin hjälp hade maken Gösta i ämnena musik och gymnastik.

Undervisningen i Dingtuna utvecklades under de här åren. Det innebar för denna klass att de fick vara med om premiären för undervisning i engelska. Det skedde med stor hjälp av skolradion. Eleverna var också de första som fick delta i skolköksundervisning. Den hölls i bygdegården och det var bara pojkarna som ansågs behöva sådana färdigheter.

Vid ett sådant här tillfälle väcks många minnen till liv.  Bertil berättade om skolresan med tre övernattningar de fick göra under sista terminen. En resa med tåg till Gävle, Uppsala och Stockholm och därefter båt till Västerås.

De senaste åren har klassen träffats varje år mot vart 5:år dessförinnan.  Denna gång samlades man till en god lunch på en restaurang i Västerås. Nio ”elever” var med på jubileet (det var tre som inte kunde närvara).

Avgångsklassen 1946

På bilden i bakre raden fr. v.: Bertil Johansson, Ulla Pettersson, Stig Sundkvist, Per-Erik Thunberg, Roland Svenman och i främre raden fr. v. Sonja Weiler, Ann-Mari Engström, Karl-Axel Broman, Ingvar Fröjd.

Text och foto: Alf Olsson.

Sistaaprilfirande vid Dingtuna Bygdegård

Sista april 2016Fackeltåget från kvarnen med ungdomar var  rekordlångt och det kom många besökare.  Vårtalet hölls av Per-Arne Persson. Ur högtalarna strömmade musik och vårvisor. Vid skymningsdags brände vår ”fyrverkerimästare”, Sören Winkler, av ett imponerande fyrverkeri.

Se fliken Bilder.

 

 

Info-möte om byggplaner i Dingtuna den 28 april kl 19.00

Byggplaner 28 april

Vid mötet deltog Åsa Rudhage från Västerås stadsbyggnadsförvaltning samt Kerstin Karlsson och Kurt Malmenstedt från Uppsala akademiförvaltning (som äger marken). Mötesledare var Lars Kallsäby från Dingtuna Centeravdelning. Som underlag för diskussionen visades nedanstående skiss:

Byggplan DingtunaDet blev en livlig diskussion med många förslag. En säker cykel- och gångväg mellan Dingtuna Torg till skolan och hyreslägenheter kom högt på önskelistan. I höst kommer ett mer utarbetat samrådsförslag. Byggstart kan beräknas till våren 2018.

Se fliken Bilder.

Vårkalas på Tingta – söndag 24 april kl 10.00-12.30

Ett vårkalas för stora och små. Tipspromenad, fika, korvgrillning. Alla barn fick så sitt vårfrö och ta med sig hem. Arrangör var Dingtuna Föreningsråd och Dingtuna Centeravdelning. Se fliken Bilder.